Belladona Art – Învățământ Cultural în domeniul arte plastice, în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, organizează programul educațional pentru copii Hărțile Artei. Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii.

Vikingii au fost exploratori curajoși, cuceritori ai locurilor, excelenți navigatori, comercianți și războinici scandinavi ce au dominat nordul Europei în perioada Evului Mediu.Istoricii ne spun că vikingii au pornit către noi teritorii plecând din Scandinavia datorită climei reci, a bogățiilor din vestul Europei dar și datorită faptului că erau permanent în căutarea solurilor fertile, fiind buni agricultori dar epuizau rapid resursele pământului.
Dacă vrei să afli mai multe despre călătoriile vikingilor și cum își petreceau timpul liber copiii vikingi, te invit să îl înscrii pe copilul tău la ATELIERUL ONLINE COPIII VIKINGILOR ce se va desfășura sâmbătă, 18 decembrie 2021, orele 13 00 – 14 15 pe platforma ZOOM. Desenăm, pictăm, studiem hărți și construim o lucrare de artă ce îi ilustrează pe copiii vikingilor!Cunoașterea istoriei le activează copiilor interesul pentru a învăța, realizând un desen ajutat fiind de tehnica de predare pas cu pas a profesorului coordonator.
Se dezvoltă autonomia copiilor și se micșorează dependența acestora de un adult, eliminând „nu pot”, „nu știu cum”, „eu nu sunt în stare” sau chiar lacrimi de neputință de pe chipul copiilor isteți! Dacă vrei ca arta să nu mai fie un mister pentru copilul tău și acesta să învețe cum să își dezvolte abilitățile grafice și plastice (deși este sau nu este talentat la desen/pictură) acest program educațional reprezintă o alegere inspirată pentru dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copilului tău. În acest timp, TU, părintele, te poți bucura de 75 minute LIBERE, binemeritate. Așa cum ți le dorești!
Scurtă descriere: Încă din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice au acordat conceperii hărților o atenție deosebită. Popoarele primitive, civilizația egipteană, greacă, chinezii și chiar eschimoșii au elaborat hărți pe pietre, oase, piei de animale, desenate apoi manual pe suport de hârtie iar dupa secolul al XV lea, chiar tipărite pentru multiplicarea exemplarelor. Gravura a reprezentat o altă formă de concepere a hărților. Astăzi, hărțile digitale au la bază cartografierea online a globului pământesc iar accesul este mult mai rapid, accesând aplicațiile de specialitate. La baza evoluției hărților în timp însă, stau o istorie impresionantă și multe expediții, călătorii sau excursii realizate de mari artiști ai lumii, exploratori, cercetători, scriitori, navigatori și comercianți ce au pornit din pasiunea pentru domeniul pe care îl reprezentau. Rezultatele acestor oameni au fost uimitoare, hărțile fiindu-le alături în toate situațiile.
Hărțile ne arată istoria, descriu locurile lumii așa cum erau în epoci diverse – din punct de vedere geografic, geopolitic și social. Putem cunoaște lumea înconjurătoare prin intermediul hărților care poartă o poveste a lor și astfel folosim rolul lor practic dar și pe cel estetic.
Unele hărți însă, cele din secolele trecute, poartă în plus și o frumusețe a lor, acestea fiind decorate într-un mod specific și unic cu elemente vegetale, structuri naturale, zoomorfe, simboluri ce așteaptă să fie descifrate și astăzi. Iată cum preocuparea pentru estetic este prezentă încă din Antichitate și a făcut parte din viața diferitelor popoare, rase omenești – prin făurirea unor instrumente ce nu s-au pierdut în timp.
Pornind de la scurta descriere de mai sus, programul educațional adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani va cuprinde:
- Noțiuni tehnice despre hărți (definiție, clasificări, elemente componente, design)
- Informații din sfera artelor plastice, arta decorativă, evoluția omului, momente istorice, istorie, mitologie, povești, etc.
- Documentări structurate în imagini ce sunt însoțite de explicații pentru facilitarea înțelegerii subiectului studiat.
- Prezentarea unor personalități, exploratori, savanți, navigatori, artiști ai lumii ce au realizat călătorii importante în lume.
- Realizarea unei lucrări de artă, în funcție de subiectul studiat, prin tehnici de pictură și desen. În cadrul atelierului online, tehnica de lucru este pas cu pas, participanții lucrând odată cu profesorul.
- Se vor reprezenta hărți, diverse obiecte, structuri naturale, portrete, corpul omenesc, peisaje, fragmente decorative, etc.
- Informații ce consolidează cultura generală a copiilor și care îi apropie de cunoașterea lumii înconjurătoare prin intermediul artei, hărților, lecturilor și a materializării constructiv – a propriei creativități.
Obiectivele programului educațional:
- Promovarea și valorificarea hărților Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi
- Cunoașterea istoriei lumii prin intermediul hărților și a artelor grafice și plastice, îndrumați de profesor specializat.
- Programul oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta potențialul nativ
- Program este un instrument pentru părinții ce doresc să câștige timp liber
- Stimularea creativității copiilor prin tehnici de pictură și desen.
- Dezvoltarea atitudinilor socio – morale: motivația, răbdarea, perseverența, cunoașterea de sine, stimularea ideilor, a gândirii.
Atelierele îi apropie pe copii de fascinanta diversitate a culturilor și a popoarelor din diverse zone geografice sau ere, fiecare atelier începe cu o documentare vizuală prezentată copiilor în care se discută despre subiectul studiat apoi partea practică, in care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită.
Vei lucra cu: Prof. Simona Cristina Zalinca – Formator de artă acreditat, artist vizual cu studii de specialitate absolvite în cadrul Universității de Artă din București – licențiată în Arte Decorative și Design și master Mentoratul în Educație în cadrul Facultății de Psihologie si Stiintele Educatiei – Universitatea din București, fondator Atelier Belladona Art din anul 2015. Experiență acumulată în peste 12 ani în cadrul programelor non-formale, de art terapie, activități extracurriculare și hobby pentru copii și adulți. Membru Asociația Dascăli Emeriți.
Coordonator programe educaționale: ART ANTIPA – atelier pentru copii organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” începand cu anul 2015, EDUCAȚIE PRIN ARTĂ pentru copii, ORA DE ARTĂ – activitate extracurriculară organizată în parteneriat cu Liceul Teoretic Național din București, Program On-line de Artă Distractivă pentru Copii,
și alte programe Art Hobby pentru adulti, realizate împreună cu diverse companii.
Vizionează galeria de imagini cu lucrările copiilor:


Ai nevoie de:
- Conexiune la internet și dispozitiv web (ex: tabletă sau laptop, telefon)
- Spațiu amenajat cu materialele necesare de lucru (de acasă).
Lista de materiale pentru copii:
- Bloc de desen A4
- Creion HB sau B
- Guma de sters și ascuțitoare
- Trusa acuarele (rotunde)
- Set creioane colorate
- Set cariocă
- Set pensule cu vârf rotund (păr sintetic)
- Șervețele
- Vas pentru apă
Program ateliere online HĂRȚILE ARTEI. Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii:
Modul 2 CĂLĂTORIILE VIKINGILOR (partea a II a)
atelier 1, sâmbătă 11 decembrie 2021, 13 00 – 14 15/ Raiduri pe mare
atelier 2, sămbătă 18 decembrie 2021, 13 00 – 14 15/ Copiii vikingilor
Modul 1 CĂLĂTORIILE VIKINGILOR
atelier 1, sâmbătă 20 noiembrie 2021, 13 00 – 14 15/ Portretul unui viking (scurtă istorie, harta teritoriilor, simboluri)
atelier 2, sămbătă 27 noiembrie 2021, 13 00 – 14 15/ Navele vikingilor (componența, designul, cromatica)
Condiții de participare, info & înscrieri:
- Taxa atelier Copiii vikingilor este 60 ron/ copil
- Taxa modul 1 este 110 ron/ copil
- Taxa 1 ședință este 60 ron/ copil
- Locurile sunt limitate până la 10 copii/ grupă iar înscrierile se realizează prin plata integrală a taxei de participare, astfel se rezervă locul în cadrul atelierului online.
- După efectuarea plății, locul este rezervat până la expirarea modulului indiferent dacă elevul este prezent în cadrul ședinței on-line sau absentează. Nu se fac recuperări, taxa cursului nu se restituie.
- SC.BELLADONA ART SRL. își rezervă dreptul de a reprograma ședințele on-line în funcție de date neprevăzute ce pot să apară.
- Înregistrarea totală sau parțială a ședinței online este strict interzisă.
- La finalul modulului, se poate achiziționa următorul modul, tematica fiind reactualizată.
- Înscrierea se realizează de către părinți, prin completarea formularului de înscriere de mai jos. Apoi, vi se va trimite email cu disponibilitatea locurilor din cadrul cursului și datele bancare la care puteți efectua plata. După efectuarea plății, linkul de conectare se va trimite pe email cu cel puțin o zi înaintea începerii atelierului.
- Termenul limită al înscrierilor pentru atelier 18 decembrie 2021, 13 00 – 14 15/ Copiii vikingilor este 15 decembrie 2021. MAI SUNT LIBERE DOAR 3 LOCURI.
Pentru înscrieri, vă rugăm să folosiți formularul de mai jos:
Vă așteptăm cu drag să călătorim împreună în lumea artei și a hărților!